50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Albánie: Dovolená snů, která Čechům bere dech. V čem spočívá její tajemství?

19.7.2024

Zapomeňte na přeplněné pláže v drahém Chorvatsku a Řecku. Albánie, skrytý klenot Balkánu, (nejen) letos láká Čechy jako magnet. Nádherná příroda, bohatá historie, průzračné moře, božské pláže, majestátní hory a levné ceny. Ráj, který máte téměř na dosah! Podívejte se, co je dobré před cestou do Albánie vědět a jaká místa stojí za to navštívit.

 

Základní informace o Albánii

Albánie leží na Balkánském poloostrově na pobřeží Jaderského a Jónského moře a rozlohou je téměř 3x menší než Česká republika. Pokud jste milovníky slunce a pláží, nejlepší počasí na dovolenou v Albánii je v červenci a srpnu, kdy se teploty šplhají k 30 °C. Jestli se chcete vyhnout většímu množství lidí a zároveň hodně podnikat výlety, zvažte návštěvu v červnu, nebo v září, kdy jsou teploty mírnější. 

 

Oficiální měna v Albánii je albánský lek (ALL). 1 lek je přibližně 0,25 české koruny, 1 000 ALL je tedy zhruba 250 CZK. Na spoustě míst je možné místo leku platit i eurem. Vždy u sebe noste nějakou hotovost, protože kartou můžete platit spíše ve větších městech. Koruny na eura si vyměňte ještě v Česku a v Albánii je podle potřeby směňujte.

Na turistických místech a ve větších městech se domluvíte anglicky (a často i italsky), ale vyplatí se vám umět i pár základních albánských frází. Náboženství a zvyky jsou tu uvolněnější než v jiných muslimských zemích a v turistických oblastech a ve větších městech se můžete oblékat tak, jak jste zvyklí. Na venkově a v mešitách buďte trošku konzervativnější a při návštěvě náboženských míst mějte zahalená ramena a kolena.   

 

Vstup do Albánie a bezpečnost

Pro cestu do Albánie potřebujete buď platný cestovní pas (ten musí platit 3 měsíce po odjezdu ze země), nebo občanský průkaz. Pokud váš pobyt tam nepřesáhne 90 dnů, nemusíte řešit žádné vízum. V případě, že plánujete řídit auto, nezapomeňte na platný řidičský průkaz. Také je dobré mít klasické kopie dokladů a důležitých dokumentů, které si uložte na jiné místo než originály, nebo kopie v elektronické podobě. Podmínky vstupu se mohou měnit, a proto si je vždy před cestou ověřte. 

 

 

Nabízí se otázka, jestli je cestování do Albánie bezpečné. Z toho nemusíte mít žádné obavy. Albánie je pro turisty bezpečná – ale stejně jako jinde buďte opatrní na svoje věci a dejte si pozor na kapesní krádeže. Také si před cestou zkontrolujte, jaká je aktuální situace v zemi

V nouzových situacích volejte tísňovou linku 112.

 

Zdravotní příprava na dovolenou v Albánii

Do Albánie nejsou vyloženě povinná žádná očkování, ale některá z nich je dobré zvážit – primárně očkování proti žloutence typu A a B (zvlášť pokud plánujete zůstat delší dobu). Hodláte-li trávit hodně času v přírodě, popřemýšlejte nad očkováním proti klíšťové encefalitidě a také proti vzteklině. A nezapomeňte ani na prevenci proti komárům.

Úroveň zdravotnictví v Albánii je obecně nižší než v Česku, ale ve větších městech a turistických oblastech je dostupná kvalitní zdravotní péče. Nemocnice mohou být každopádně hůře vybavené a bez kvalitního cestovního pojištění se neobejdete. To by mělo zahrnovat krytí léčebných výloh, pojištění při úrazech i pojištění odpovědnosti. Naše cestovko má plnění do 100 milionů.   

Pijte jen balenou vodu, vyhýbejte se potravinám, které nejsou dostatečně tepelně upravené, a v případě větších zdravotních problémů vždy zvažte přesun do většího města. Myslete na to, že právě v takových situacích se vám mohou hodit asistenční služby, které pomohou najít vhodné zdravotnické zařízení. 

 

Levné lety do Albánie a cestování autem

Jak se dostat do Albánie? Nejrychleji letecky z Prahy, odkud létá přímý spoj do hlavního města Tirana. Let Praha – Tirana totiž trvá jen dvě hodiny. Nejčastější spojení je se společností Wizzair, narazit můžete i na letenky od Ryanair nebo Smartwings. Letět se vám nejvíc vyplatí jak časově, tak finančně. V některých termínech jsou letenky opravdu levné, a tak vás může zpáteční letenka vyjít lehce nad tisíc korun. Hlavním albánským letištěm je letiště Matky Terezy v Tiraně vzdálené od hlavního města Tirana přibližně 17 km a cesta z letiště do centra na Skanderbegovo náměstí v centru trvá zhruba 30 minut v závislosti na dopravě. K přesunu můžete využít autobusy veřejné dopravy, taxíky, nebo si na místě vypůjčit auto. Ale nejlevnější způsob dopravy je jednoznačně autobus (mějte u sebe hotovost kvůli jízdenkám). 

Do Albánie se z Česka dá jet i autem, nicméně taková cesta bude oproti letadlu o dost náročnější. Buď se nabízí trasa přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Severní Makedonii. Nebo lze využít trasu přes Chorvatsko do Černé hory a pokračovat do Albánie. V obou případech vám cesta zabere mezi 18 a 20 hodinami nepřetržité jízdy a to ještě v případě, že všechno půjde hladce. Před takovou cestou si nezapomeňte sjednat autoasistenci. Albánie neleží zrovna za humny a dostat auto v případě poruchy nebo nehody zpět do Česka by vás nestálo málo. Právě repatriace totiž bývá nejnákladnější položkou. Stav silnic v Albánii se sice neustále zlepšuje, ale přesto počítejte s tím, že mohou být některé úseky v horším stavu. A tak se vám může v případě potíži více než hodit rychlá pomoc asistenční linky v češtině. 

 

Od Tirany po Ksamil aneb nejlepší místa k návštěvě

1) Tirana

Hlavní město je kombinací moderní architektury i minulosti a překvapí vás architektonickou rozmanitostí – uvidíte vše od barevných budov socialistické éry až po moderní mrakodrapy. Ukrývá v sobě spoustu památek: Skanderbegovo náměstí s jezdeckou sochou národního hrdiny, historická Edhem Beyova mešita z 18. století kousek od sochy a vyhlášené je i muzeum Bunk’Art v bývalém protiatomovém krytu.  

 

 

Tirana je také známá svými krásnými parky. Nejoblíbenějším místem k relaxu je Velký park Tirana (najdete ho i pod názvem “Parku i Madh”), kde si můžete odpočinout, udělat piknik nebo si na jezeře vypůjčit loďku. Nechybí kavárny ani restaurace. Vstup do parku je zdarma a je otevřený každý den. Z Tirany se jednoduše dostanete i do hor Národního parku Dajt pomocí lanovky Dajti Ekspres. Jízda trvá jen 15 minut a čekají vás překrásné výhledy na celou Tiranu. Pro vynikající albánskou kuchyni navštivte například čtvrť Blloku. Chcete se podívat k moři? Z Tirany se snadno dostanete i na pláž. Stačí se přemístit do oblasti zvané Durrës.  

2) Drač neboli Durrës 

Durrës je druhé největší město Albánie a pyšní se dlouhou písečnou pláží, která z něj dělá oblíbené přímořské letovisko. Leží jen 40 km od Tirany a k cestě můžete použít autobusy, taxi nebo jet vypůjčeným autem. Durrës je domovem největšího albánského přístavu a jediného mořského akvária v zemi. Milovníci historie a památek ocení archeologické muzeum a gurmáni si pochutnají na čerstvých mořských plodech v přístavu. Při návštěvě Drače byste neměli vynechat ani Benátskou věž. 

3) Berat 

Za povšimnutí stojí i historické město Berat známé jako “město tisíce oken”. Je jedním ze dvou albánských měst zapsaných na seznamu památek UNESCO (druhým je Gjirokastra). Když se na město díváte z dálky (například z majestátního hradu Kala), vidíte řady bílých domů s mnoha okny, které vypadají, že pokrývají celé svahy. Oblast je také proslulá místním vínem, takže si určitě udělejte čas na jeho ochutnávku. Do Beratu se dostanete autobusy z Tirany i z dalších velkých albánských měst a cesta z Tirany do Beratu autobusem trvá přibližně dvě až tři hodiny. 

 

Máme pro Vás letní 50% slevu na

cestovní pojištění TravelCare.

 

4) Saranda

Saranda je oblíbeným přímořským letoviskem jižní Albánie. Nádherné bílé pláže, azurové moře, středomořská atmosféra… Saranda už vás volá! Odpočívejte na pláži nebo se vydejte  prozkoumat starověké ruiny Butrintu. Cesta z Tirany do Sarandy je vzdálená přibližně 280 km a autobusem trvá 5 až 6 hodin. Vypůjčit si můžete i vlastní auto. 

TIP: Je tu ale ještě další možnost, jak se dostat do Sarandy. Leťte z Prahy do Řecka a z Korfu jeďte trajektem do Sarandy (plavba trvá jen 30 minut až 1 hodinu). Nezapomeňte si předem pohlídat jízdní řád a také rezervovat lístky. 

5) Ksamil

Oblast Ksamil je známá svou tyrkysovou vodou, krásnými plážemi a ostrůvky. Oproti Sarandě je o něco menší. Někteří ji označují jako “Evropské Maledivy” a je to opravdový ráj na zemi! Kromě odpočinku na pláži, výletů nebo šnorchlování se můžete vydat i do Butrintského národního parku, který odtud leží jen 15 km. Rozhodně nevynechejte magické Modré oko: jezírko ukryté v bujné zeleni parku, které vám svou krásou vyrazí dech. 

 

 

Opět můžete využít trasu trajektem Ksamil – Korfu. 

TIP: Dovolenou v Albánii lze strávit nejen u moře, ale i v horách. Prozkoumejte Národní park Theth. Je ukrytý v srdci vyhlášených Albánských Alp a nabízí dechberoucí výhledy, hluboká údolí i křišťálově čisté řeky.  

 

Albánská gastronomie a ubytování

Albánská kuchyně je pestrá a plná čerstvých surovin, zeleniny, bylinek a olivového oleje. Typickou součástí jídel je maso a také domácí sýry a jogurty. Albánci milují i ryby a mořské plody. Ceny jídla v Albánii jsou obecně nižší než v Česku. Vše ale záleží na konkrétní oblasti a také na sezoně. 

Ubytování v Albánii závisí na zvolené lokalitě, ale obecně si můžete vybírat z luxusních hotelů, menších rodinných penzionů i nocovat v obyčejných hostelech. Úroveň hotelů je srovnatelná s Řeckem a nabídku ubytování najdete na Booking.com i na Airbnb. Pokud chcete na dovolenou do Albánie během léta, včas si ubytování rezervujte a také vždy čtěte recenze předchozích hostů. I ceny bydlení se v průběhu roku mění a během letní sezóny mohou být vyšší až o 50 % oproti zbytku roku – berte to při výběru termínu v potaz.

 

TIP na závěr

Internet v mobilu (kromě klasického a dražšího roamingu) vyřešíte místní SIM kartou. tu seženete na letišti i v obchodech s elektronikou. Vhodnou variantou je také internet přes aplikaci Airalo. Funguje jako elektronická SIM karta a datový balíček si lze pořídit ještě před cestou. 

 

 

Dovolená v Albánii rozhodně má co nabídnout. Ať už za dobrodružstvím vyrazíte kamkoliv, s kvalitním cestovním pojištěním budete připraveni prakticky na cokoliv. I díky tomu si cestování užijete plnými doušky. Tak na co ještě čekáte? Koupit letenku a sbalit kufry!

 

Máme pro Vás letní 50% slevu na

cestovní pojištění TravelCare.