50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Cesta do Chorvatska: Autem? Autobusem? Letecky? Vlakem? Víme, co je nejpohodlnější

20.6.2024

Cestu na chorvatské pláže absolvuje každoročně na 800 tisíc českých turistů. Zatímco před 30 lety bylo automatické nasmažit řízky a vypravit se vlastním autem s chybějící klimatizací, dnes je možností o dost více. Krom autobusu dnes čím dál víc turistů volí rychlou cestu letadlem, nebo dobrodružnou cestu vlakem. Pojďme se podívat na to, jak se letos vypravit pohodlně na Jadran!

 

Do Chorvatska autem

Většina Čechů cestuje do Chorvatska vlastním vozem. Nejobvyklejší cesty jsou tři – směrem na Brno či České Budějovice a následně přes Rakousko a Slovinsko, a třetí možnost je přes Slovensko a Maďarsko. Cesta autem má hodně výhod pro všechny, kdo se rádi kdykoli protáhnou, rádi si kdykoli zastaví na jídlo, kávu, nebo na malý výlet při cestě. Cestu autem také často volí rodiny s menšími dětmi – koneckonců děti případným křikem a hrami ruší jen rodiče a ne celý zájezd. I malé děti navíc ocení možnost kdykoli zastavit a proběhnout se. 

  • Trasa č. 1 “přes Brno”: Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – váš cíl
  • Trasa č. 2 “přes České Budějovice”: České Budějovice – Linz – Wels – Graz – Maribor – Záhřeb – váš cíl
  • Trasa č. 3 “přes Maďarsko”: Brno – Bratislava – Mosonmagyaróvár – Szombathely – Lendava – Varaždin – Záhřeb – váš cíl

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem AC30.

 
 

Obě trasy přes Rakousko a Slovinsko jsou téměř stejné rychlé, cesta přes Maďarsko je o necelou hodinku delší. Podle čeho trasu vybrat? Vezměte v úvahu začátek a konec letních prázdnin daných zemí – stejně jako u nás jsou i všude v Evropě první a poslední víkendy letních prázdnin na silnicích vydatné. Promyslete, zda chcete jet na den, nebo přes noc a jaké zastávky vám případně trasy nabízí. Rodiny s dětmi i starší řidiči se mnohdy rozhodnou pro přestávku s přespáním a to z hlediska bezpečnosti na cestě velmi kvitujeme, zvlášť v případech, kdy je v posádce jen jeden řidič. 

Pro více tipů pro bezproblémovou cestu do Chorvatska autem a porovnání tras pro vás máme samostatný článek. 

Kde si udělat pauzu na výlet či přespání? Ve městě Baden za Vídní (či před Vídní při cestě zpět) najdete hned několik parků a dětských hřišť k protažení nohou, v nedalekém lázeňském městečku Bad Vöslau je ve volně přístupném parku vodní hřiště a nedaleko i zámek Wasser-Schloss Kottingbrunn. Víc na jih se nachází Elefantenspielplatz v Bad Fischau-Brunnu, dětské hřiště v lese, kde najdete i dostatek stínu. Pokud jedete z Českých Budějovic, máte to kousek k ledovcovým jezerům Solné komory, kde jsou dostatečné ubytovací kapacity i možnosti, jak strávit aktivně celý den. Někdo volí raději přespání ve Slovinsku, na trase na Istrii lidé často volí jako výlet Postojenské jeskyně a nedaleký Predjamský grad. Pokud jedete směrem na Záhřeb, můžete se zastavit v Mariboru, kde můžete jak přespat, tak navštívit třeba zdejší akvária. Chcete se zastavit jen na chvíli? Krásný výhled je z hradu Žovnek, vstup je zdarma a nohy rozhodně protáhnete. Mezi Mariborem a Záhřebem budete projíždět vinařskou oblastí a například městečko Ptuj je takový místní Mikulov a také nejstarší město ve Slovinsku vůbec. 

 

 

Nevýhody cesty autem? Nutnost zachovat bdělost a řešit dálniční známku jak v Rakousku, tak Slovinsku, potažmo Slovensku a Maďarsku. Příjemné ale je, že to ve všech zmíněných zemích lze řešit online. Pokud se chystáte na některý z oblíbených Chorvatských ostrovů, nezapomeňte si předem rezervovat své místo na trajektu! Jízdenka na trajekt v konkrétní čas vás rozhodně přiměje dodržovat časový plán cesty. 

 

Do Chorvatska letecky

V Chorvatsku je celkem 8 mezinárodních letišť, což je poměrně slušné. Češi volí letecký zájezd nejčastěji, když se chystají na jih země, tedy do Dalmácie, na Makarskou nebo Dubrovníku. Když si pořídíte letecký zájezd od cestovní kanceláře, nemusíte se bát, že by vás nedopravili až k ubytování. Při cestě letadlem pravděpodobně nepovezete jídlo do apartmánu, ale ubytujete se v hotelu. Jediné, o co můžete být na první pohled kráceni, jsou možnosti výletů. Ani to dnes ale úplně neplatí. V Chorvatsku rostou jako houby po dešti mezinárodní půjčovny aut a jedno na vás může čekat už na letišti. Přímý let do Dubrovníku trvá z Prahy krásnou hodinu a půl. Rozhodně ušetříte čas, který můžete strávit na pláži. 

 

 

Do Chorvatska autobusem

Autobusem lze do Chorvatska vyrazit jak v rámci zájezdu od cestovní kanceláře, tak s různými dopravními společnostmi. Dnešní dálkové autobusy umí být už velmi pohodlné, klimatizované, často i s obrazovkou, sluchátky a wi-fi. Na palubě bývá obsluha i toaleta a tak zůstává hlavní nepříjemností nemožnost protáhnout si nohy a nutnost nějak se na sedadle “poskládat”. Cesta z Prahy do Rijeky autobusem trvá kolem 12 hodin. Autobusy samozřejmě staví na benzínkách a tak vás neminou ani obligátní fronty na záchodcích a hromadné čištění zubů. Pro rok 2024 je počet autobusových spojů posílen i proto, že nepojedou přímé vlaky. 

 

 

Vlakem do Chorvatska? V roce 2024 bohužel.  

Tahle trendy novinka vzbudila v posledních letech velký zájem zvlášť těch, kdo se chtějí dobře bavit už cestou. Když v roce 2020 přišla s přímými vlakovými spoji do Chorvatska společnost RegioJet, hned si ji oblíbili zejména mladí lidé s dobrodružným duchem. Bohužel pro sezonu 2024 přímé spoje do Chorvatska nepojedou. Můžeme se nechat překvapit napřesrok, ale letos už dopravní společnost avizovala, že přímé spoje realizovat nebude. Jet do Chorvatska vlakem se tak příliš nevyplatí, ostatní společnosti nabízí opravdu četné přestupy a to je možná víc dobrodružství se zavazadly, než jeden unese. 

 

Máme pro Vás 50% slevu na

cestovko TravelCare se slevou 50 %.

 

Doklady, dokumenty, pojištění do Chorvatska

Chorvatsko je v EU, pro cestu vám tedy stačí občanský průkaz. V případě nutnosti ambulantního ošetření budete ošetřeni stejně jako chorvatští občané, což ale neznamená, že vždy bezplatně. Nezapomeňte Evropský průkaz zdravotního pojištění, což je klasická kartička pojištěnce. Specifické jsou v Chorvatsku ostrovy, je jich víc než dost, ne všechny mají nemocnici, a tím se komplikují a prodražují přepravy pacientů. Ať už se stane cokoli, nemůžete počítat s bezplatným převozem domů do ČR. Nezapomínejte tedy na cestovní pojištění a nezapomínejte věnovat pozornost výši plnění. Cestovní pojištění s plněním do 100 milionů by mělo pokrýt opravdu vše, co by se mohlo stát. 

 

Více o ošetření v Chorvatsku najdete v samostatném článku

Chorvatské ostrovy komplikují nejen ošetření pacientů, ale i řešení poruch a nehod na autech. Pokud se letos chystáte na více cest za dobrodružstvím nebo odpočinkem vlastním autem, zvažte, zda to není příležitost k tomu připlatit si za asistenční služby. Asistenční služby, které máte v rámci povinného ručení, mohou mít často omezený rozpočet na nejnákladnější položku – repatriaci vozu. Prozkoumejte, co vám může nabídnout asistenční služba AutoCare. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem AC30.