50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Itálie bez přestupu: 8 top destinací s přímým letem z Prahy. A s letenkami za hubičku!

4.9.2024

Máte na dovolenou jen pár dní a nechcete trávit dlouhý čas na cestách? Leťte do Itálie! Náš průvodce vám ukáže, jak na to – a představí vám italská letiště s přímým spojením z Prahy. Vydejte se s námi do živého Milána, romantických Benátek, věčného Říma nebo do sluncem zalité Neapoli. V článku najdete tipy na výběr letiště, dopravu, hlavní atrakce i praktické rady pro bezstarostnou dovolenou.

Z Prahy do Itálie létají bez přestupu nízkonákladové společnosti Ryanair, Wizz Air a Volotea a pokud jste při výběru termínů letu flexibilní, můžete na letenkách do Itálie poměrně dost ušetřit. Ceny letenek totiž často začínají na pár stokorunách. Taková úspora se vám může hodit hlavně v létě, protože tou dobou v Itálii panují vyšší ceny. Letní sezona vás přivítá teplotami mezi 25 a 35 °C – nezapomeňte na lehké oblečení, opalovací krém i pokrývku hlavy. V létě počítejte kromě vyšších cen také s větším množstvím turistů, proto buďte raději o krok napřed. Jak?

1. Rezervujte si ubytování a některé vstupenky k památkám s předstihem. Online to může být i levnější a vyhnete se vyprodaným termínům. Při výběru bydlení přes léto se dívejte i po klimatizaci, ne všude je to samozřejmost. 

2. Zjistěte si poplatky za výběr z bankomatů a to, jestli váš hotel přijímá karty. V Itálii se platí eurem.

3. Nezapomeňte na cestovní pojištění. Je stejně důležité jako letenka a ochrání vás před nečekanými výdaji. Vyberte si takové pojištění, které pokrývá zdravotní péči, ztrátu zavazadel a storno cesty. Naše cestovko si pohodlně sjednáte online.

I když se v Itálii často domluvíte anglicky, pár italských frází jako "grazie" (děkuji), "per favore" (prosím) a "buongiorno" (dobrý den) se vám bude hodit.

 

Před cestou si projděte praktický seznam úkolů: 

Doklady: Stačí vám platný občanský průkaz, nebo cestovní pas. Pro jistotu si udělejte i kopie.

Peníze: Připravte si nějaká eura v hotovosti a také si zkontrolujte platnost vašich karet. 

Rezervace: Mějte po ruce potvrzení ubytování a letenky (tištěné nebo v mobilu). A pro jistotu se podívejte, jestli víte, jak je to se zavazadly v letadle.

Zdraví a bezpečnost: Nezapomeňte na evropský průkaz zdravotního pojištění, uložte si čísla na tísňové linky a kontakt na asistenční službu. 

Léky: Zabalte si základní lékárničku a své pravidelné léky.

Aktuální informace: Před odjezdem vždy ověřte aktuální cestovní opatření a situaci v zemi. 

Díky tomu si ušetříte spoustu starostí. Klíčem k pohodlné dovolené ale může být i výběr letiště. Správně zvolené letiště vám ušetří čas, peníze i nervy. Proto jsme pro vás pečlivě vybrali italská letiště s přímým spojením z Prahy, zaměřili jsme se na dostupnost do centra a vzali v úvahu cenu letenek i blízkost k turistickým atrakcím. 

 

Letiště s nejkratší cestou do centra města

Pisa 

Pokud chcete být během chvilky v centru italského dění, zvolte jako cílovou destinaci Pisu a dorazíte na letiště Pisa International Airport (PSA). Let Praha – Pisa trvá přibližně 1 hodinu a 40 minut a právě tohle malé letiště leží jen kousíček od centra města, památek a zajímavostí. Dostanete se do něj za pár minut autobusem a taxíky, ale můžete jít i pěšky.

 

 

Navštivte 4 km vzdálenou Šikmou věž, slavné náměstí Piazza dei Miracoli s vyhlášenou katedrálou a nevynechejte ani návštěvu kaple nebo botanické zahrady. Projděte se po nábřeží podél řeky Arno a vyrazit můžete i do přírodního parku di Migliarino San Rossore Massaciuccoli nedaleko města. Pisa je celkově menší městečko a památky jsou od sebe často vzdálené jen pár minut pěšky. Přesto si tu ale užijete krásnou toskánskou atmosféru a také se odtud jednoduše dostanete do Florencie.   

 

Florencie

Přímý let z Prahy do Florencie vám zabere přibližně 90 minut a malé toskánské letiště (FLR) známé také pod názvem letiště Peretola najdete jen 6 kilometrů od centra Florencie. Tramvajová linka T2 vás za pouhých 20 minut doveze přímo k hlavnímu nádraží Santa Maria Novella. Odtud je to jen pár kroků k Dómu Santa Maria del Fiore s ikonickou Brunelleschiho kopulí, Galerii Uffizi s díly Botticelliho, da Vinciho a Michelangela nebo k malebnému mostu Ponte Vecchio se zlatnickými krámky. Centrum Florencie je malé, památky bez problému projdete i pěšky a přitom se můžete kochat krásou jednoho z nejhezčích italských měst. Celkově je to také skvělý výchozí bod pro objevování Toskánska a další cestování po vyhlášené vinařské oblasti Chianti.   

 

Neapol

Z Prahy se na neapolské letiště Neapol international (NAP) dostanete jen za necelé 2 hodiny. Letiště je vzdáleno přibližně 6 km od centra a autobusem Alibus se na hlavní náměstí Piazza Garibaldi dostanete během 15 minut. Navštivte historické centrum zapsané na seznamu UNESCO s katedrálou a kostelem Santa Chiara, nezapomenutelné jsou také podzemní katakomby San Gennaro a archeologické muzeum s artefakty z Pompejí. Nevynechejte ani ochutnávku pravé neapolské pizzy! Neapol je město plné kontrastů známé svou živou atmosférou a nádherným výhledem na Neapolský záliv s ikonickou sopkou Vesuv v pozadí. Je také využívané k výletům na ostrovy Capri a Ischia nebo do starověkých měst Pompeje a Herculaneum pohřbených při výbuchu Vesuvu. 

 

Bologna

Na italském letišti Bologna (BLQ) z Prahy vystoupíte už za 90 minut. Letiště Guglielmo Marconi v Bologni je od centra města vzdálené jen 8 km a expresní autobus Aerobus vás na hlavní náměstí Piazza Maggiore doveze během 20 minut. Projděte se po náměstí, obdivujte středověké věže Asinelli a Garisenda, navštivte nejstarší univerzitu v Evropě. Milovníkům italského umění doporučujeme navštívit muzeum Pinacoteca Nazionale. Ale především – ochutnejte boloňskou kuchyni! Nechte se okouzlit chutí tagliatelle al ragù (jde o boloňské špagety) a mortadelly v některém z historických barů. Když za skvělým jídlem, tak rozhodně do Bologni.

 

 

Letiště s dojezdem do hodiny

Turín 

Přímý let z Prahy do Turína je krátký – trvá jen 90 minut. Turínské letiště Sandro Pertini pak od centra Turína leží přibližně 16 km. K dopravě slouží expresní vlak Torino Airport, kterým se za 20 minut dostanete do stanice Dora a odtud pokračujete metrem do centra. Dominantou města je majestátní věž Mole Antonelliana s výhledem na město i Alpy v pozadí. Nevynechejte návštěvu elegantního královského paláce a světoznámého Egyptského muzea. Kromě barokních paláců je Turín vyhlášený také výrobou automobilů (navštívit můžete i muzeum) a skvělou čokoládou. 

 

Řím 

Z Prahy do Říma doletíte už za 2 hodiny přímým letem na letiště Fiumicino (FCO). Letiště je od centra Říma sice vzdálené přibližně 30 km, ale pořád má dobrou dopravní dostupnost. Expresní vlak Leonardo Express vás za půl hodiny doveze na hlavní nádraží Termini, odkud se snadno dostanete ke všem hlavním památkám. Navštivte slavné Koloseum, Forum romanum a Palatinský vrch, Fontánu di Trevi a Španělské schody. Prozkoumejte Vatikán se Sixtinskou kaplí a Bazilikou svatého Petra. Centrum města bez problému prochodíte pěšky, do vzdálenějších míst mimo centrum je možné využít metro i autobus. 

 

 

TIP: Zvažte nákup turistické karty Roma Pass, která zahrnuje veřejnou dopravu v kombinaci se vstupem na některé památky a další slevy. Udělejte si představu o cenách a možnostech jízdenek. 

 

Benátky

Do hodinky a půl na letišti v italských Benátkách? Ano! Z Prahy se létá přímo na benátské letiště Treviso, nebo Marco Polo. Treviso je menší letiště asi 40 km od Benátek a pojedete z něj ještě asi 1 hodinu autobusem. Hlavní letiště Marco Polo je Benátkám blíž a do města nabízí spojení lodí nebo autobusy (cesta trvá okolo 30 minut). Při výběru letenek tedy berte v potaz i letiště. Benátky vás uchvátí svou jedinečnou atmosférou. Projděte se po náměstí Svatého Marka s bazilikou, obdivujte slavný most Rialto a nechte se unést krásou benátských kanálů. Od dubna se u turistů, kteří nemají v místě ubytování a přijeli jen na jednodenní návštěvu, vybírá poplatek ve výši 5 euro za vstup. 

 

 

Náš tajný tip? Vydejte se ostrov Burano s barevnými domky a tradiční krajkářskou výrobou – je to fotogenický ráj! Z Benátek se tam lodí dostanete za 45 minut. Zajímavý je i ostrov Murano známý svým sklářským uměním. Jedno je jisté – Benátky jsou plné romantiky! Kousek od Benátek jsme doporučovali i městečko Treviso. 

 

Milán 

Do Milána se z Prahy dostanete do 90 minut a létá se na dvě hlavní letiště: Bergamo a Malpensa. Letiště Bergamo je vzdáleno asi 45 km od centra a jezdí se z něj také do italských Alp nebo k alpským jezerům. Z letiště se do Milána  dostanete autobusem přibližně za 1 hodinu. Letiště Malpensa je vzdáleno asi 50 km na severozápad a poblíž něj najdete jezero Maggiore s nádhernými Boromejskými ostrovy. Z letiště se do centra nejlépe přemístíte vlakem Malpensa Express, cesta trvá přibližně 45 minut. Milán je sice hlavní město módy a designu, ale je to mnohem víc než jen nákupní ráj. Obdivovat můžete směs historie, umění i moderní architektury. Nechte se okouzlit ikonickou gotickou katedrálou Duomo, projděte se po nejstarší nákupní pasáži v Itálii Galerií Vittorio Emanuele II a obdivujte mistrovská díla v obrazárně Pinacoteca di Brera. Pro delší vzdálenosti po městě využijte metro. Nezapomeňte také ochutnat místní specialitu – risotto alla milanese se šafránem! Z Milána je to také kousek do městečka Monza, domova slavného okruhu Formule 1. 

 

 

Pár praktických tipů na závěr: 

Zabalte si adaptéry na zásuvky – Itálie používá jiný typ elektrických zásuvek, proto si nezapomeňte vzít univerzální cestovní adaptér.

Myslete na siestu – mnoho italských obchodů a restaurací má odpoledne zavřeno, vždy si raději předem ověřte otevírací dobu.

Kávu pijte ve stoje u baru – je to levnější a typicky italské (za obsloužení u stolu někde účtují poplatek navíc).

Dobře zvažte noční a brzké ranní lety – předem si zjistěte otevírací dobu letiště a také možnosti dopravy z letiště do centra měst. Mezi půlnocí a šestou hodinou ranní často jezdí pouze taxíky. 

 

Itálie je země, která nabízí pro každého něco – od antických památek přes renesanční umění až po moderní design. Vy si jen vyberte to pravé místo, nechte se unášet italským kouzlem, relaxujte a užívejte si. A nezapomeňte, že kdo je s cestovním pojištěním připraven, není pak na cestách překvapen. Nám nezbývá než popřát – Buon viaggio!