50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

K moři s dětmi a autem? 3 TOP destinace tohoto léta

13.6.2024

Co lidé řeší, když jedou s malými dětmi autem k moři? V první řadě vzdálenost, dobrý přístup do moře i finanční dostupnost. Kam se letos vypravit vlastním autem k moři? Vybrali jsme pro vás tři destinace, které splní vše, co od dovolené s malými dětmi očekáváte.

Dnes se s dětmi na dovolenou létá i na druhou stranu světa. Pokud jste se rozhodli zvolit cestu autem, čeká vás řada výzev, ale i výhod. Ne všechny děti jsou ideálními společníky do letadla, a auto přece jen poskytuje výhodu kdykoli zastavit, nemluvě o tom, že nudící se malý pasažér případným křikem vyčerpává pouze osazenstvo auta a ne celého boeingu. Cestu s dětmi je ale potřeba přece jen více plánovat. 

Zásadní otázky pro dlouhou cestu s malými dětmi autem:

  • Jak dlouho se jede?
  • Kdy vyjet?
  • Kde udělat zastávky?
  • Čím se cestou zabavit?

Nezapomeňte na cestovní pojištění pro sebe i děti. Podle čeho cestovní pojištění vybírat? Podle výšky plnění a rozsahu krytí! Náš TravelCare nabízí plnění do 100 milionů. Jedná se o částku, se kterou vás – z naší letité zkušenosti – opravdu nic nepřekvapí. Pokud chcete parťáka i pro svůj vůz a chystáte se během léta do zahraničí vícekrát, můžete zvážit AutoCare pro evropské silnice. Vyšší rozsah asistenční služby do zahraničí vám kryje záda třeba při nákladné repatriaci vozu.

 

Máme pro Vás 50% slevu na

cestovko TravelCare se slevou 50 %.

 
 

 

Chorvatsko: Istrie a osvědčená jadranská klasika

Kdo z nás byl jako dítě u moře poprvé právě v Chorvatsku? Vidíme les rukou! Nejoblíbenější dovolenková destinace Čechů je prostě stále Chorvatsko a právě tam se lze poměrně pohodlně vypravit i s malými dětmi. Nejfrekventovanější lokalita je v tomto směru určitě poloostrov Istrie, který se nachází hned na severozápadě země a sousedí se Slovinskem. Z Prahy na Istrii je to mezi 9 a 10 hodinami. Jak naplánovat cestu? Pokud vám nevadí řídit v noci a máte vedle sebe ideálně na cestě ještě jednoho řidiče, můžete jet na noc. Vyrazit navečer z Česka a ráno už být na místě. Většinu cesty tak děti prospí, což je celkem dobré řešení. Další variantou, kterou volí řada řidičů, je zastávka v Rakousku či Slovinsku s přespáním. Více tipů pro cestu do Chorvatska autem jsme popsali ve článku zde.

Pokud chcete jet co nejvíce “na pohodu”, dá se třeba v Rakousku uhnout za Lincem směrem na jezera Solné komory a udělat si zde zastávku s přespáním třeba u ledovcového jezera Atersee. Je to minimální zajížďka od trasy a plnohodnotný celodenní výlet. Někdo volí raději přespání ve Slovinsku, i tam je na trase na Istrii, co navštívit. Krom Lublaně lidé často volí Postojenské jeskyně a nedaleký Predjamský grad. 

 

 

Istrie! Mezi nejoblíbenější místa k ubytování pro rodiny s dětmi patří Novigrad, Poreč nebo Rovinj. Nejmenším a nejklidnějším letoviskem je určitě Novigrad, který nabízí kombinaci oblázkových pláží (často u hotelů) i klasických chorvatských plážiček mezi skálami. Poreč je rušné přístavní městečko plné strmých uliček i trhů s ovocem, zeleninou a rybami. Nabízí ubytování přímo v historickém centru, ale většina rodin s dětmi preferuje některý z přilehlých hotelů, kterých je tu na tři desítky, a koupe se u nich převážně na oblázkových plážích i v bazénech. Rovinj je nejnavštěvovanější destinací celé Istrie. Na sever i na jih od historického přístavu se nachází hotelové aglomerace a pláže jsou lemovány apartmány po celé délce pobřeží. Výhodou chorvatských městeček jsou historická centra, poetické uličky i kvalitní zmrzlinárny a restaurace. Istrie nabízí také řadu výletů, od plaveb po pobřeží a na ostrovy, až po aquaparky, zábavní parky, pevnosti a přírodní krásy. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem AC30.

 
 

Istrie je také kraj vinařský, což může být na dovolené příjemné, a produkuje také množství špičkového olivového oleje. Bohužel už dnes o Chorvatsku neplatí, že je to ekonomická varianta dovolené u moře. Chorvatsko se dnes pohybuje cenově tam, kde dovolené v Itálii či Řecku. Ubytování? Istrie nabízí apartmány, hotely i kempy. Zatímco apartmány nabízí příjemnější prostor pro únik před poledním sluncem, hotely zase nabízí odpočinek od vaření a bazény či jiné atrakce pro děti. I chorvatské kempy nabízí pro děti čím dál lepší zázemí a různá hřiště. 

 

Itálie: Bibione, Caorle a písčité pláže

Ještě o něco kratší cesta k jadranským plážím je ta do Itálie. Z Prahy jste v Lignanu za necelých 9 hodin. Stejně jako při cestě do Chorvatska se můžete zastavit u jezer Solné komory, nebo si udělat prohlídku Salzburgu. Pojedete také pravděpodobně přes Udine, což je téměř stotisícové město na severu Itálie s krásným historickým centrem a typickou benátskou architekturou. 

 

Máme pro Vás 50% slevu na

cestovko TravelCare se slevou 50 %.

 
 

I letoviska u jaderského moře na italské straně nabízí starobylá městečka, křivolaké uličky a skvělou zmrzlinu, víno a čerstvé ryby jako v Chorvatsku. Přidejte ale víc barev – typické barevné fasády zdejších domů v benátském stylu, průplavy a kanály v centrech měst a o něco více kavárniček – přece jen, Italové a jejich espressa jsou nedělitelní. Na rozdíl od chorvatských pláží najdete v Itálii pláže písečné a na severu země většinou s velmi pozvolným přístupem do moře. Pro děti ideální. Trochu méně ideální je, že bývají poměrně hodně široké, a tudíž plné lidí. Písečné dno pak zhoršuje viditelnost pod vodou, čili voda nepůsobí tak modrým dojmem, jako v Chorvatsku, a s potápěním si neužijete tolik zábavy. Některé italské pláže také mívají zpoplatněné úseky. Hotely pak mají často k dispozici soukromý úsek.  

 

 

Mezi top letoviska patří určitě Bibione, Lignano a Caorle. Všechny tři destinace a jejich pláže se mohou pyšnit pravidelným oceněním Modrá vlajka – znak čistoty a péče o životní prostředí. Všechny tři destinace nabízí řadu výletů po okolí a rovinatý terén protkaný cyklostezkami kolem krásných lagun a zátočin. Bibione je pravděpodobně nejrušnějším letoviskem a je českými turisty nejvyhledávanější. Pokud vyhledáváte klidnější část pro rodinnou dovolenou, zvolte ubytování v Pineda. Přímo v Bibione najdete zoo i lunapark. Krom sdílených kol se tu skvěle jezdí podél pláže i na bruslích, koloběžkách či odrážedlech. Lignano je město, které vzniklo až v 50. letech minulého století jako přímořské letovisko, má tedy velmi moderní infrastrukturu. Lignano byl původně poloostrov pokrytý borovicovými lesy. Půvabná poloha vyčnívající do moře ho předurčila k turismu, přesto se podařilo hodně zalesnění zachovat a piniové lesy jsou pro toto letovisko velmi typické. Promenáda kolem pláže je díky nim v příjemném stínu, opět ideální pro jogging, kočárky či jízdu na čemkoli. Přímo v Lignanu najdete zábavní dětský park i aquapark a nezanedbatelné množství hřišť ve stínu vonících borovic. Nejvíce z této trojice dýchá historií Caorle. Caorle svou architekturou i bývalými městskými kanály připomíná nejvíce nedaleké Benátky. Typické barevné fasády, kavárny a skvělé restaurace udělaly z této bývalé rybářské vesnice dovolenkový hit. Udělejte si výlet na kole kolem lagun i k původním rákosovým rybářským chýším. 

V dojezdu máte lákavé výlety – jako jsou Benátky. Benátky mohou být pro malé děti celkem úmorné (navíc nejsou vhodné pro kočárky), můžete se tam vypravit ale i lodí a navštívit jen některý z ostrovů, což může být i pro děti snesitelná forma. Na lodi se můžete vypravit třeba i do Terstu. 

 

Polsko: Balt, příjemnější teploty, ceny a písečné pláže

K moři do Polska? Proč ne! Zdejší moře sice nemá tak modrou barvu – obsahuje totiž méně soli než Jadran – nabízí ale dlouhé písčité pláže, příjemnější teploty, příjemný vánek i o něco přijatelnější ceny (což se může během pár let změnit, polské pláže totiž trendují!). Nejvyšší teploty vzduchu zde bývají na přelomu července a srpna, kdy dosahují průměrně 29 °C, voda pak mívá kolem 22 °C. 

Na co se připravit oproti jihu? Teplotní rozdíly během dne a noci jsou mnohem větší. Navečer a po ránu tak pro děti uplatníte klidně i softshellovou bundu. Větrné počasí snadno rozfouká písek na pláži a odnesou to oči, i proto je fajn volbou plážový stan. Z důvodu plynulejší cesty je pohodlnější jet přes Německo, kde se na dálnicích neplatí a cesta lépe odsýpá. A pozor! Chladnější počasí způsobuje vyšší akceschopnost a chuť vyrážet na výlety! 

 

 

Leba není nejbližší baltské letovisko v Polsku, ale patří mezi nejvyhlášenější a přezdívá se mu “polský Karibik”. Z Prahy tam pojedete necelých 9 hodin. Leba má nejen nádherné pláže, ale i polohu – nachází se mezi dvěma jezery a přiléhá k němu jeden z nejnavštěvovanějších národních parků v zemi. Naopak jedním z nejbližších letovisek jsou Miedzyzdroje a sousední Dziwnów, kam z Prahy dojedete za 6 hodin. Pláže tu bývají poměrně plné. Hodně lidí se sem vrací pravidelně a najdete tu nejen krásné pláže, ale i spoustu hřišť a vyžití pro děti. Tyto dvě městečka od sebe dělí Volyňský národní park protkaný turistickými stezkami pro řadu nenáročných výletů. O něco vzdálenější destinací jsou Sopoty, které najdete v blízkosti Gdyně a Gdaňsku. Sopoty jsou nazývány polskou riviérou a pro nemálo turistů jsou číslo jedna na celém pobřeží. Dlouhé písečné pláže, malebná promenáda s ikonickým molem, které je nejdelším dřevěným molem v Evropě, i řada atrakcí a zajímavých míst přímo ve městě. Chladnější počasí vás tu rozhodně nezaskočí. Po pobřeží Baltu se každopádně celkem bez rozdílů také dobře jezdí na kole! 

Dovolenkovým destinacím v Polsku jsme se věnovali i v samostatném článku, kde můžete najít více tipů. Balt, to není jen Polsko, ale i Německo! Prozkoumejte s námi i Rujánu

Načasování, nebo zastávka cestou? Pokud pojedete k Baltu přes Německo, jsou vítanou zastávkou Tropical Islands – jsou přímo na trase a dopoledne se tam vyřádíte za sníženou cenu! Můžete se vsadit, že zbytek cesty děti prospí.

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem AC30.