50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Lisabon a okolí: Průvodce pro nezapomenutelnou dovolenou v Portugalsku

6.9.2024

Toužíte po sluncem zalitém městě s bohatou historií a vynikající kuchyní? Lisabon, perla Portugalska, vás okouzlí v každém ročním období. Ať už plánujete eurovíkend nebo delší dovolenou, pomůžeme vám objevit to nejlepší z Lisabonu i jeho okolí. Nechte se inspirovat a vyrazte za portugalským dobrodružstvím!

Jak se dostat do Lisabonu 

Do Lisabonu se nejpohodlněji dostanete letecky. Přímý let nabízí několik společností včetně nízkonákladové EasyJet. Let z Prahy do Lisabonu trvá přibližně 3,5 hodiny, což z něj dělá ideální destinaci na eurovíkend. A v některých termínech natrefíte i na výhodné last minute nabídky. Přiletíte na letiště Humberto Delgado vzdálené 7 km od centra. Do města se dostanete metrem (20 min) nebo autobusem AeroBus.

TIP: V hlavní sezóně nebo během svátků kupujte letenky s předstihem. Ověřte si, jestli se nekoná nějaká velká akce, která by mohla ovlivnit ceny nebo dostupnost ubytování.

 

Kdy navštívit Lisabon

Lisabon má co nabídnout po celý rok, ale nejvhodnější doba pro návštěvu je jaro (březen až květen) nebo podzim (září až listopad). V těchto měsících si užijete hezké počasí a příjemné teploty a vyhnete se davům turistů, které do města míří během letní sezóny. 

Letní měsíce v Lisabonu bývají horké a rušné. Pokud vám nevadí teplo a rádi si užíváte živou atmosféru, můžete vyrazit i v tomto období. V zimě naopak počítejte s mírnými, ale často deštivými dny.

 

 

Co vidět přímo v Lisabonu?

Hlavní město Portugalska je plné památek a zajímavých míst:

  1. Belém: Tato historická čtvrť je domovem nejslavnějších památek Lisabonu. Navštivte Belémskou věž - symbol portugalských objevů, monumentální Klášter Jerónimos a působivý Památník objevitelů.
  2. Alfama: Nejstarší čtvrť Lisabonu vás okouzlí labyrintem úzkých uliček a schodišť. Projděte se kolem tradičních domů s barevnými fasádami a vystoupejte k hradu São Jorge, odkud se vám naskytne dechberoucí výhled na celé město.
  3. Praça do Comércio: Toto náměstí lemované elegantními arkádami bylo kdysi vstupní branou do města. Dnes je ideálním výchozím bodem pro prohlídku Lisabonu. Projděte se pod slavným Obloukem Rua Augusta a prozkoumejte okolní uličky plné obchodů a útulných kaváren.
  4. Parque das Nações: V této moderní čtvrti najdete vyhlášené lisabonské Oceanárium, které je jedno z největších v Evropě. Návštěvu Oceanária by si neměl nechat ujít žádný milovník mořského světa.

Pro základní prohlídku hlavních atrakcí Lisabonu vám budou stačit 3 až 4 dny. Pokud chcete prozkoumat i okolí, plánujte pobyt alespoň na týden.

Tip pro fotbalové fanoušky

Pokud máte rádi fotbal, navštivte stadion Estádio da Luz, domov slavného klubu Benfica Lisabon. Prohlídka stadionu a muzea vám přiblíží historii klubu i portugalského fotbalu.

 

Doprava v Lisabonu

Cestování po Lisabonu a okolí je snadné díky dobře organizované veřejné dopravě.

  • Metro: Efektivní způsob pohybu po městě. Pořiďte si kartu Viva Viagem, kterou můžete použít nejen v metru, ale i v autobusech a tramvajích. 
  • Tramvaje: Ikonická žlutá tramvaj č. 28 vás proveze nejzajímavějšími částmi města.
  • Vlaky: Skvělá volba pro výlety do Sintry nebo Cascais.
  • Autobusy: Doplňují síť metra a tramvají.
  • Uber a taxi: Relativně levné, vhodné pro cesty na letiště nebo večerní návraty.
  • K dispozici jsou i sdílená kola a elektrické koloběžky. Myslete na to, že Lisabon je kopcovitý, takže elektrická varianta může být pohodlnější.

 

 

Mnoho památek v centru je v docházkové vzdálenosti, ale připravte se na kopcovitý terén. Lisabon je známý jako město sedmi kopců. Nezapomeňte si pohodlnou obuv!

TIP: Pro ušetření peněz zvažte nákup Lisboa Card, která nabízí neomezené cestování veřejnou dopravou a vstup zdarma do mnoha muzeí a památek.

 

Bezpečnost a cestovní pojištění

Lisabon patří mezi bezpečná evropská města, přesto je ale dobré myslet na případné nečekané situace. Cestovní pojištění byste si měli sjednat se stejnou samozřejmostí, s jakou si balíte kufr nebo řešíte ubytování. Pomůže vám v případě zdravotních potíží, ztracených zavazadel i odpovědnosti za škodu. 

Při výběru pojištění zvažte rozsah krytí – zejména pokud plánujete aktivity jako surfování nebo výlety po okolí. Cestovko TravelCare nabízí komplexní ochranu s nonstop asistenční službou. 

Nezapomeňte na možnost připojištění storna cesty. Nikdy nevíte, kdy vám do plánů na dovolenou něco nečekaně vstoupí. 

 

Co musíte ochutnat

Lisabon je rájem pro milovníky jídla. Rozhodně vyzkoušejte:

  • Typická jídla: bacalhau (treska), sardinky, francesinha (sendvič), pastel de nata (vaječný košíček)
  • Nápoje: portské víno, vinho verde, ginjinha (třešňový likér)
  • Čerstvé mořské plody a v létě grilované sardinky.

 

 

Výlety do okolí Lisabonu

  1. Sintra: Cesta do Sintry vlakem trvá přibližně 40 minut a je oblíbeným výletem mnoha návštěvníků Lisabonu. Toto pohádkové město je plné barevných paláců a tajemných zahrad. Navštivte extravagantní Palácio da Pena, tajuplný Quinta da Regaleira s jeho podzemními tunely, nebo elegantní Palácio Nacional de Sintra v centru města. Sintra se nachází asi 30 km od Lisabonu.
  2. Cascais: Přímořské letovisko vzdálené asi 30 km od Lisabonu nabízí krásné pláže a příjemnou atmosféru, ideální pro relaxaci po rušných dnech v hlavním městě. Projděte se po promenádě, navštivte místní rybí trh, nebo si pronajměte kolo a projeďte se podél pobřeží až k pláži Guincho Beach – oblíbenému místu surfařů.
  3. Cabo da Roca: Nejzápadnější bod kontinentální Evropy leží asi 50 km od Lisabonu a potěší vás dechberoucími výhledy na Atlantický oceán. Místo je známé svým majákem a dramatickými útesy. Je to perfektní zastávka při cestě mezi Sintrou a Cascais. 

 

Pro delší výlety doporučujeme oblasti:

  • Fátima (1,5 hodiny autobusem): Významné poutní místo je známé zjevením Panny Marie. Navštivte baziliku a účastněte se působivých večerních procesí se svíčkami.
  • Évora (1,5 hodiny vlakem): Historické město UNESCO. Obdivujte římský Dianin chrám, středověké hradby a katedrálu Sé. Navštivte náměstí Praça do Giraldo s renesančními arkádami a ochutnejte místní vína.
  • Coimbra (2 hodiny vlakem): Historické univerzitní město. Navštivte jednu z nejstarších univerzit v Evropě s barokní knihovnou Joanina, projděte se botanickou zahradou a obdivujte románskou katedrálu Sé Velha. 
  • Porto (3 hodiny vlakem): Druhé největší město Portugalska. Ochutnejte světoznámé portské víno v části Vila Nova de Gaia. Obdivujte ikonický most Dona Luíse I a nábřeží Ribeira a projděte se uličkami s barevnými fasádami domů.

 

 

Doporučení na surfování

Portugalsko je známé svými skvělými podmínkami pro surfování. Nejlepší surfařská místa blízko Lisabonu jsou:

  • Carcavelos: Ideální pro začátečníky i pokročilé (20 km od Lisabonu)
  • Ericeira: Světová surfařská rezervace (50 km od Lisabonu)
  • Nazaré: Slavné surfařské letovisko s největšími vlnami na světě (120 km od Lisabonu).

 

Praktické informace

  • Jazyk: Oficiálně portugalština, v turistických oblastech je běžná angličtina.
  • Měna: Euro (bankomaty jsou dostupné, většina obchodů a restaurací přijímá platební karty).
  • Vízum: Jako občan EU nepotřebujete vízum pro pobyty kratší než 90 dnů.
  • Časový posun: O hodinu méně než v ČR. 
  • Rezervace vstupenek: Doporučeno pro hlavní atrakce (ušetříte čas i peníze).
  • Elektrické zásuvky: Typ C a F (stejné jako v ČR).

 

Lisabon: Město pro každého

Hlavní město Portugalska a jeho okolí nabízí pestrou paletu zážitků – od historických památek přes skvělou gastronomii až po nádherné pláže a místa na surfování. Ať už strávíte v Lisabonu víkend nebo celý týden, jeho rozmanitost a přátelská atmosféra vás okouzlí natolik, že se budete chtít vrátit. Naplánujte si bezpečnou cestu do Lisabonu s pojištěním TravelCare.