50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Podzimní prázdniny: 12 skvělých tipů pro rodinnou dovolenou

4.10.2024

Podzimní prázdniny jsou perfektní příležitostí, jak si s dětmi užít pár dní volna a načerpat energii před zimou. Ať už plánujete aktivní dovolenou v Česku nebo dobrodružství v zahraničí, máme pro vás tipy, které nadchnou celou rodinu. Pojďme se podívat, kdy si v roce 2024 užijete podzimní volno a kam se vydat za zážitky, na které budete dlouho vzpomínat.

Kdy jsou podzimní prázdniny?

V roce 2024 čeká školáky příjemně dlouhé podzimní volno:

  • Sobota 26. října 2024 – víkend
  • Neděle 27. října 2024 – víkend
  • Pondělí 28. října 2024 – státní svátek (Den vzniku samostatného československého státu)
  • Úterý 29. října 2024 – podzimní prázdniny
  • Středa 30. října 2024 – podzimní prázdniny

Termín podzimních prázdnin platí pro všechny základní a střední školy v Česku. Ať už tedy bydlíte v Praze, Brně nebo Ostravě, máte k dispozici celkem 5 dní volna, které můžete strávit jak u nás, tak i v zahraničí. Hodí se pro rodinné výlety i krátkou dovolenou.

 

Kam se vydat s dětmi za zážitky

Připravili jsme pro vás výběr míst, kde si užijete nezapomenutelné chvíle s rodinou. Od oblíbených českých míst po zajímavé zahraniční destinace – všechny nabízejí jedinečné zážitky pro malé i velké.

Objevte podzimní kouzlo Česka 

Cestování v Česku má rozhodně co nabídnout i na podzim. Obzvlášť s dětmi. Kam můžete vyrazit? Co takhle:

  1. Český ráj: Projděte se mezi pískovcovými skalami po lehkých turistických trasách. Navštivte zříceninu hradu Trosky nebo hrad Kost. Pro rodiny s dětmi je zajímavý Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova nebo Muzeum Českého ráje v Turnově s interaktivními expozicemi.

 

 

  1. Krkonoše: Nechte se okouzlit podzimní paletou barev Krkonoš. Pro rodiny s dětmi doporučujeme Stezku korunami stromů v Janských Lázních nebo hravé naučné stezky KRNAP. Dále by vás mohl zajímat Dětský park Kabinka v Peci pod Sněžkou (zkontrolujte si ale aktuální otevírací dobu).
  2. Jižní Morava: Prozkoumejte Lednicko-valtický areál s prohlídkami zámků, užijte si projížďku lodí po Zámecké Dyji nebo navštivte Minaret v Lednici. Na podzim se v regionu většinou konají i různé slavnosti a jarmarky, konkrétní termíny si raději ještě před návštěvou ověřte.
  3. Plzeň: Objevte kouzlo západočeské metropole v Techmanii Science Center s interaktivními expozicemi. V rozlehlé zoo se setkáte s exotickými zvířaty a nevynechejte ani návštěvu DinoParku. Historické podzemí města láká na dobrodružné prohlídky a za deštivého počasí se vyřádíte v moderním aquaparku.  

 

 

TIP: Nejpohodlnější je určitě cestovat autem. I na kratších cestách po Česku zvažte využití služby AutoCare. Může vám ušetřit starosti v případě nečekaných problémů na cestě – a to při cestování s dětmi obzvlášť oceníte.  

Prožijte podzim s dětmi v zahraničí 

Pokud toužíte po zážitcích za hranicemi, zaměřte se na místa, která jsou z Česka dobře dostupná: 

  1. Drážďany a okolí: Užijte si spoustu zábavy jen kousek od českých hranic. Prozkoumejte úžasné Muzeum hygieny, navštivte pohádkový zámek Moritzburg, vyzkoušejte jízdu Drážďanskou parkovou železnicí, Muzeum dopravy a místní zoo.

 

 

  1. Günzburg: Navštivte německý Legoland, který nabízí nezapomenutelné zážitky pro celou rodinu a hodí se pro děti všech věkových kategorií. Hned vedle Legolandu najdete menší park prasátka Peppy, který je perfektní pro mladší děti. Kromě parků můžete prozkoumat i historické centrum s renesančními domy.
  2. Budapešť: Nechte se okouzlit krásami hlavního města Maďarska. Užijte si termální lázně Széchenyi vhodné pro rodiny, navštivte Tropicarium nebo se projeďte dětskou železnicí v Budínských vrších.
  3. Krakov: Prozkoumejte jedno z nejkrásnějších polských měst. Navštivte královský hrad Wawel s legendární sochou draka pod hradem, interaktivní muzeum umění MOCAK a zoo se spoustou zajímavých zvířat. Pokud toužíte po vodních radovánkách, zavítejte do Vodního parku – jednoho z největších aquaparků v Polsku. V případě, že se do Krakova chystáte v předvánočním období, nezapomeňte, že patří mezi města s nejkrásnějšími adventními trhy
  4. Vídeň: Propadněte kouzlu rakouské metropole plné historie i moderních atrakcí. Navštivte zábavní park Prátr, interaktivní muzeum Dům hudby a zoo Schönbrunn. Perfektní pro krátký, ale zážitky nabitý výlet do srdce Rakouska. Pro ty, kdo plánují návštěvu i v jiných ročních obdobích: Vídeň je magická i v zimě, zejména díky svým proslulým adventním trhům
  5. Salzburg: Vydejte se do rakouského Salzburgu, rodiště Mozarta. Navštivte moderní Muzeum hraček a interaktivní přírodovědné muzeum Dům přírody. Stavte se s dětmi do místní zoo. A pro nezapomenutelný výhled se vydejte lanovkou na pevnost Hohensalzburg.

Pro relaxační pobyt s dětmi v Rakousku vyzkoušejte solné lázně a termální prameny, které najdete jen kousek za hranicemi.

Chcete prozkoumat i vzdálenější kouty Evropy? Máme pro vás dva tipy. Díky rychlému letu vám na to stačí i podzimní prázdniny.

  1. Paříž: Navštivte Eiffelovu věž, užijte si projížďku lodí po Seině s dětským programem nebo den v Disneylandu – to jsou zážitky, které budou děti milovat. Nezapomeňte také na Město vědy a průmyslu – úžasné vědecké muzeum pro děti. Let z Prahy do Paříže trvá necelé 2 hodiny. Zjistěte, jak nejlépe cestovat do Paříže, ať už plánujete rodinný výlet, nebo romantický víkend. Je skvělou volbou pro podzimní prázdniny, ale okouzlí vás v každém ročním období. Nevěříte?
  2. Londýn: Prožijte magický víkend ve stylu Harryho Pottera! Kromě toho nabízí Londýn i spoustu dalších rodinných atrakcí. Navštivte interaktivní Muzeum vědy, projeďte se na Londýnském oku nebo si užijte den v zoo. Z Prahy do Londýna doletíte přibližně za 2 hodiny. 

Dobrá dostupnost těchto míst usnadňuje cestování s dětmi. 

  • Do bližších destinací jako Drážďany nebo Vídeň se pohodlně dostanete autem nebo vlakem.
  • Na vzdálenější místa jako Londýn nebo Paříž je praktické letět. 
  • Každá destinace nabízí spoustu aktivit na několik dní. 

 

 

TIP: Při cestách do zahraničí se vyplatí sjednat cestovní pojištění TravelCare. Ochrání vás před nečekanými výdaji a vy si tak užijete podzimní prázdniny s dětmi v klidu a pohodě. 

Podzimní aktivity a nápady, které nadchnou malé i velké 

Inspirace, která se hodí všude. Ať už se vydáte do míst, která jsme doporučili, nebo si vyberete vlastní cíl. 

 

Co bude bavit celou rodinu

  • Podzimní turistika a cyklovýlety: Příroda hraje všemi barvami a láká k objevování. Vyzkoušejte během výletu geocaching nebo fotografickou soutěž pro děti.
  • Hradní dobrodružství: Mnoho památek nabízí speciální programy pro děti. Hledejte podzimní akce jako dýňové slavnosti nebo strašidelné prohlídky na hradech a zámcích.
  • Vodní radovánky: Aquaparky a termální lázně jsou skvělou volbou, když počasí zrovna nepřeje. Zkontrolujte si předem speciální rodinné balíčky nebo mimosezonní slevy. 

Můžete na to jít i kreativně 

  • Vzdělávací cesty: Spojte zábavu s učením. Navštivte místa spojená s českou historií nebo přírodou a vytvořte pro děti zábavný kvíz.
  • Technologické tipy: Využijte aplikace pro plánování tras a objevování zajímavostí. Mnoho měst má své vlastní turistické aplikace, které stojí za vyzkoušení.
  • Kulinářská dobrodružství: Zapojte děti do ochutnávání místních specialit. Vytvořte “gastronomickou mapu” vaší cesty.
  • Nezapomenutelná dokumentace: Povzbuďte děti k vytvoření cestovního deníku nebo video blogu jako památky na společné zážitky.

 

 

6 tipů pro bezstarostné podzimní cestování

  1. Sjednejte si cestovní pojištění: Ať vás na cestě potká cokoliv, budete víc v klidu. Pro jistotu je dobré předem myslet i na připojištění storna.  
  2. Zkontrolujte své auto: Pokud jedete autem, nezapomeňte na důkladnou kontrolu auta před cestou. I když jedete jen kousek za hranice, prevence se vyplatí. Víte, v čem vám může pomoci autoasistence
  3. Zabalte vhodné oblečení: Vzhledem k proměnlivému podzimnímu počasí balte oblečení, které se hodí pro vrstvení.
  4. Ověřte otevírací doby: Některé atrakce mohou mít v podzimní sezóně omezený provoz, otevřeno jen o víkendu, nebo naopak zavřeno na státní svátek – zjistěte si to předem.
  5. Vyberte vhodné ubytování: Hledejte ubytování s vnitřními aktivitami pro děti – jako jsou bazény nebo herny. Pokryjete tím nepříznivé počasí.
  6. Přizpůsobte cestu věku dětí: Pro batolata plánujte častější přestávky, školákům připravte zábavné hry spojené s cestou, teenagerům dejte možnost podílet se na plánování aktivit. 

Závěrem: Vyrazte vstříc podzimním zážitkům!

Ať už se rozhodnete pro pohodu v Česku nebo krátké dobrodružství v zahraničí, podzimní prázdniny jsou ideální příležitostí vytvořit si vzpomínky, které vám a hlavně dětem vydrží na celý život. Naplánujte rodinné aktivity, sbalte kufry a vydejte se společně objevovat podzimní krásy. Už máte představu, kam letos vyrazíte?