50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Za romantikou i na olympiádu: Jak nejlépe cestovat do Paříže?

11.7.2024

Všechny cesty prý vedou do Říma. A my se ptáme – proč ne radši do Paříže? Paříž hostí v létě 2024 už potřetí Letní olympijské hry a rozhodně to bude jeden z velkých taháků nejen pro fanoušky z celého světa. Nejen olympiádou je člověk živ, a po skončení sportovních her se světové hlavní město romantiků vrátí zpět do svého rytmu. Ať už přijedete kdykoli, jakou formu dopravy zvolit? Jet do Paříže autem? Autobusem? Letecky nebo dokonce vlakem? Zjišťovali jsme pro a proti a známe odpovědi.

 

Cesta do Paříže autem

Autem jste z Prahy v Paříži asi za 12 hodin. Cesta je to poměrně pohodlná, protože vede celou cestu v podstatě po dálnici. Z Prahy na Plzeň, v Německu na Norimberk, na Frankfurt a Saarbrücken a už jste ve Francii. Cestou na Paříž se můžete zastavit ve městě Mety, nebo v Remeši. Pokud cestujete s dětmi, můžete spojit cestu s návštěvou Disneylandu, který je prakticky při cestě v jedné z východních okrajových částí Paříže (ještě nespadá do ekologické zóny). Jen s drobnou úpravou trasy můžete v Německu navštívit při cestě tam či zpět také Legoland. Auto prostě nabízí svobodu objevovat už cestou. 

 

Máme pro Vás 30% slevu na

novinku AutoCare 3.0 s kódem AC30.

 
 

Zatímco v Německu osobní auta na dálnici stále neplatí, ve Francii si pěkně připlatíte. Ve Francii se platí nejen za úseky dálnic, ale i mosty a průjezdy tunely. Města také mají ekologické zóny, stejně jako třeba Berlín. Není snadné říci, kolik vás bude cesta stát, protože ve Francii tyto placené úseky provozují různé soukromé společnosti. Francie nemá dálniční známky, jak je znáte, a pokud nemáte “télépéage”, což je něco jako elektronické mýtné, musíte platit skrze mýtné stanice nebo mýtné boxy. Mýtný box není žádná krabička, ale online peněženka, kam si nahrajete kredit a na základě vaší SPZ se vám částky strhávají samy po průjezdu úsekem. Funguje to i pro řadu parkovišť. Díky boxům se vyhnete frontám a také můžete využít jízdní pruh označený “t”. 

Nebudeme vám lhát, ekologická plaketa nutná pro vjezd do Paříže je další povinnost, která se vás týká. Plaketa “Crit'Air” má úrovně 1–5 a o požadovaném druhu rozhodují jednotlivé pařížské obvody samostatně, na území “Grand Paris” je jich 131. Od roku 2025 se chystají další zpřísnění a mluví se i o úplném zákazu dieselových motorů na území Paříže. Zjistěte dle vybraného ubytování, kde pro vás bude nejlepší auto nechat. Možná se rozhodnete pro nějaké placené parkoviště kousek před Paříží a pokračovat budete raději vlakem. 

Francie je láska, ale problémy tu často nemají jednoduchá řešení. Zvlášť, pokud necestujete francouzských vozem, ale třeba škodovkou. Pokud patříte mezi ty, kdo na cestách za dobrodružstvím brázdí evropské silnice, zvažte spolehlivého parťáka ve formě asistenční služby navíc. Asistence, kterou máte při povinném ručení, nemusí na řadu problémů (a zejména odtah vozu) vůbec stačit.  

Výhody: 

  • možnost příjemných zastávek cestou, nebo spojit cestu s dalším cílem
  • vlastní tempo, soukromí a prostor

Nevýhody:

  • mýtné a ekologické zóny francouzských měst
  • monotónní cesta po dálnici
  • nutnost řešit parkování 

 

Cesta do Paříže vlakem

Francie je průkopníkem v oblasti vlakové dopravy! Rychlovlaky jsou zde zcela běžné, dopravní infrastruktura skvělá. Se spolehlivým německým DB jste z Prahy v Paříži za 11–12 hodin, většinou se dvěma či třemi přestupy. Najdou se ale i spoje se 4 přestupy trvající 13 hodin. Prohlédněte si naplánovanou trasu a zvažte, kolik času vám dávají na přestup. Často se jedná o veliká nádraží a víme, jak je to s vlaky a jejich zpožděním. Je tedy možné, že nějaký přestup nestihnete a přijedete nakonec v jiný čas a možná i na jiné pařížské nádraží. Je třeba přijmout kouzlo nepředvídatelnosti. 

 

Máme pro Vás letní 50% slevu na

cestovní pojištění TravelCare.

 
 

Kdo má rád cesty vlakem, tomu nemusíme vypočítávat výhody. Každopádně vás na této trase čekají krásné výhledy při cestě metropolemi jako je Stuttgart, Mnichov, některé vlaky jedou přes Berlín, Dortmund, Hannover… Uvidíte pěkný kus z pařížského předměstí se vším tím dobrým i horším. Můžete si kdykoli protáhnout nohy, odskočit, případně si popovídat s náhodnými cestujícími, pokud jste ten typ cestovatelů, nebo se občerstvit v jídelním voze. Můžete si otevřít notebook s filmem nebo prací, hrát hry, číst si, spát… Vystoupíte pohodlně na nádraží, kde rovnou naskočíte na metro či městský vlak a nic vás nezastaví. Snad jen horko a nefunkční klimatizace, a spolucestující si také nevyberete. 

Výhody:

  • relativní pohodlí
  • dobrodružná cesta, výhledy
  • nejekologičtější varianta – planeta děkuje

Nevýhody:

  • přestupy a nutnost je nezaspat
  • riziko zpoždění a prodloužení cesty
  • spolucestující si nevyberete

 

Cesta do Paříže autobusem

Tohle je asi turistický mainstream – v podvečer nastoupíte do autobusu na pražské Florenci a přibližně za 14 hodin jste na zastávce v pařížské čtvrti de Bercy, což je nedaleko centra, v blízkosti stejnojmenné stanice metra. Cesta do Paříže autobusem je také poměrně ekonomická varianta, jízdenka se dá pořídit mezi 1700–3000 korun a možná budete mít štěstí na akci a pořídíte ještě levněji. 

 

 

Z cesty nevidíte v podstatě nic a v lepším případě ji prospíte. V tom horším ji prostě přežijete se sluchátky na uších. Dobrá zpráva je, že na klimatizace dnešních dálkových autobusů je poměrně spolehnutí. Mezi horší skutečnosti patří, že pokud máte přes 180 centimetrů, nečeká vás nic příjemného, a pokud si někdo před vámi sklopí sedačku, nezachrání to ani notebook s nachystaným filmem. Musíte počítat s hodinami a hodinami ztuhlosti a jednou zastávkou na benzínce. Cestu autobusem si můžete koupit buď přímo u dopravce, nebo u cestovní kanceláře, třeba i s ubytováním a dopravou až k němu. 

Výhody:

  • ekonomická varianta
  • poměrně spolehlivá varianta

Nevýhody:

  • přes veškerou snahu dlouhé nepohodlí
  • blízký kontakt se spolucestujícími

 

Do Paříže letecky

Pokud se chystáte do Paříže jen na prodloužený víkend, pravděpodobně budete koukat hlavně po letenkách. Koneckonců nechcete drahocenný čas “utrácet” na cestě, že? Letecky jste na místě za necelé dvě hodinky a pokud jste otevřeni spontánním výletům, můžete ulovit letenku od nízkonákladovky za výstředně nízkou cenu. Během LOH si ale dejte pozor, je možné, že sice objevíte výhodnou letenku, ale budete mít problém sehnat na místě ubytování. 

 

 

Z Prahy se létá nejčastěji na letiště Charlese de Gaulla, které se nachází na severu Paříže, nebo na letiště Orly na jihu metropole. Z obou letišť se dá komfortně přijet do užšího centra městským vlakem za pár desítek minut. Velmi levné bývají letenky na letiště Beauvais, které je ale 85 kilometrů od Paříže a cesta trvá přibližně 90 minut. Je tedy otázka, zda se tato úspora skutečně vyplatí. 

Výhody:

  • rychlost
  • pohodlí

Nevýhody:

  • omezení zavazadel (moc vína nedovezete)
  • logistika před i po příletu 
  • ekologická stopa – planeta nepoděkuje

 

Důležitá věc na konec! 

Francie je v EU, čili můžete vyrazit klidně hned jen s platnou občankou. Jako občané EU budete ošetřeni za stejných podmínek jako francouzští občané. Ve Francii najdete mix veřejného a soukromého zdravotnictví. V akutních případech nemůžete ovlivnit, kam budete dovezeni. Proč je dobré mít cestovní pojištění? Třeba proto, že minimálně převoz domů si zaplatíte vždycky a neptejte se, na kolik vyjde letecký speciál z Paříže. Prozradíme vám, že do 100 milionů se to určitě vleze! 

Co v Paříži jíst, kde se ubytovat a jak cestovat po městě? O tom už jsme u nás psali!

 

Máme pro Vás letní 50% slevu na

cestovní pojištění TravelCare.