50% sleva na cestovko TravelCare Chci slevu!
ikona x

Zavazadla do letadla? Příručka pro začátečníky!

27.6.2024

Dlouho jste neletěli, nebo se chystáte do letadla úplně poprvé? Pojďme si posvítit na téma zavazadel. Je to snadné? Ne tak úplně. Podívejme se, co se liší u jednotlivých společností a co zůstává všude stejné. Jak se liší příruční a odbavené zavazadlo a co do nich nesmíte zabalit?

Příruční zavazadla

Nárok alespoň na příruční (neboli kabinové, či palubní) zavazadlo máte téměř vždy, když cestujete letecky. Jedná se kufřík/tašku specifických rozměrů, které nemusíte odbavovat, ale můžete si je vzít na palubu. Krom příručního zavazadla umožňuje většina leteckých společností ještě kabelku nebo jinou malou tašku s osobními věcmi či notebookem nebo foťákem na palubu. Tato dvě zavazadla neplést, nicméně pravidla, co v jakékoli tašce na palubě můžete mít, a co ne, jsou veskrze stejná. 

 

Máme pro Vás letní 50% slevu na

cestovní pojištění TravelCare.

 

Informace ohledně zavazadel na palubu si musíte ověřit u konkrétní letecké společnosti! Obzvlášť nízkonákladové společnosti mívají velmi rozličná pravidla a režimy a nejlevnější letenky občas umožňují jen tu “kabelku”. Parametry palubních zavazadel se u společností jako Emirates, Lufthansa nebo EasyJet liší o pár centimetrů. Mezi lifehacky tak patří měkká zavazadla/tašky, které se (na rozdíl od kufrů) dají “smáčknout” do patřičných rozměrů. Právě nízkonákladovky zavazadla nezřídka měří. Hmotnost bývá obvykle do 8 kilogramů, ale může se také lišit dle letecké společnosti. 

Příruční zavazadlo v klasickém smyslu slova mívá rozměry přibližně 55 x 45 x 25 cm a dle těchto parametrů je vyrábí různé značky. Jedná se o rozměry, které (obvykle) umožní vložit zavazadlo do úložného prostoru nad vaší hlavou. Je to zavazadlo, do kterého se zabalíte na víkend a v teplých měsících i na týden. Příruční zavazadla nemusíte odbavovat. To je výhodné, obzvlášť pokud během letu přestupujete – šetří to čas, a pokud máte na přestup kratší dobu, zvýší to pravděpodobnost, že další letadlo skutečně stihnete. 

 

 

Co nesmíte mít v příručním zavazadle na palubě?

  • Tekutiny: Tekutiny, gely a aerosoly v nádobkách větších než 100 ml nejsou povoleny. Všechny tekutiny musí být uloženy v průhledném, uzavíratelném plastovém sáčku o objemu maximálně 1 litr. Tento sáček musí být předložen ke kontrole samostatně. Ano, proto se v drogeriích prodávají ty malé průhledné lahvičky a taštičky. 
  • Ostré předměty: Nože, nůžky s čepelí delší než 6 cm, žiletky, pilníky na nehty, korkové vývrtky a další ostré předměty nejsou povoleny.
  • Výbušniny a hořlavé látky: Patří sem například ohňostroje, prskavky, zábavná pyrotechnika, zápalné látky nebo paliva, barvy, ředidla, hořlavé kapaliny a další podobné látky.
  • Zbraně a předměty připomínající zbraně: Včetně střelných zbraní, replik zbraní, dětských hraček připomínajících zbraně, a munice.
  • Chemikálie a toxické látky: Například kyseliny, louhy, jedy, radioaktivní materiály, a biologicky nebezpečné látky.
  • Sportovní náčiní: Jako jsou baseballové pálky, golfové hole, hokejky, lyžařské hole a další sportovní vybavení, které může být použito jako zbraň.
  • Nástroje: Včetně šroubováků, klíčů, kleští, pil, páčidel a dalších nástrojů.

Výše vyjmenované položky jsou víceméně univerzálně zakázány u všech leteckých společností. Některé pak mohou mít ještě další specifické položky. Pokud si něčím nejste jistí – například přepravou léků – ověřte si informace na webu konkrétné letecké společnosti. 

Co jídlo na palubě? Časy, kdy bylo občerstvení součástí snad každého letu, jsou dávno pryč. A nejen s dětmi se svačinka do letadla hodí. Co s sebou můžete přibalit? Pevná jídla, jako jsou sendviče, sušenky, ovoce, ořechy, čokoláda, a podobně, mohou být běžně přepravována v příručním zavazadle bez větších omezení. Můžete si přinést domácí jídlo, ale je důležité, aby bylo správně zabaleno a aby nepředstavovalo riziko pro ostatní cestující ani pro posádku (např. silně aromatické potraviny nebo potraviny, které by mohly snadno vytéct). Jídla pro speciální diety (např. bezlepková jídla) a dětská strava jsou povolena. Dětská strava a mléko nejsou obvykle omezeny limity na tekutiny, ale mohou být podrobeny dodatečné bezpečnostní kontrole.

Co pití na palubě? Veškeré tekutiny, včetně tekutých nebo polotekutých potravin (polévky, jogurty, omáčky), musí být v nádobkách o maximálním objemu 100 ml a všechny tyto nádobky musí být umístěny v průhledném, uzavíratelném plastovém sáčku o objemu maximálně 1 litr. Jak to řešit? Možností je prázdaná lahev, kterou si naplníte až za kontrolním bodem, což na WC většiny letišť lze, nebo nákup pití až za kontrolou, či v letadle. Asi tušíte, že cenovka už je pak vyšší. 

Pozor při letech mimo EU! Například ovoce, zelenina, maso a mléčné výrobky mohou být v některých cílových zemích na palubě zakázány. U ovoce a zeleniny celkově doporučujeme nakrájenou formu, která nevyvolává otázky, zda se uvnitř něco neskrývá. 

Co powerbanka? Čeká vás dlouhý let a bez telefonu nebo počítače s filmem to prostě nepůjde? Většina leteckých společností povoluje bez omezení powerbanky do 100 Wh. Při napětí 3.7 V se jedná 27.027 mAh. Na větší powerbanky pak existují různá omezení. Neriskujte a vybírejte powerbanku z kategorie “cestovní powerbanky do letadla”, na řadě e-shopů s elektronikou lze tento požadavek snadno filtrovat. 

Co elektronická cigareta? Asi si všichni rozumíme v tom, že kouřit na palubě nelze ani elektronickou cigaretu. Kam ji ale zabalit? Elektronická cigareta, ani její baterie nepatří do odbavovaného zavazadla! Tyto dvě části si dejte do batohu/kabelky/příručního zavazadla na palubu a baterie ideálně vyndejte a zabalte zvlášť do krabičky. Co se naopak do odbaveného zavazadla balí snáz, jsou liquidy do cigarety. Pokud máte jen palubní zavazadlo a musíte zabalit liquidy na palubu, podléhají stejným pravidlům jako jiné tekutiny. 

Odbavená zavazadla

Odbavená zavazadla prochází kontrolou, nalepíte na ně obligátní “letenku” a pošlete po pásu směrem do neznáma doufaje, že je ještě shledáte. Odbavená zavazadla, to jsou ty velké dvacetikilové kufry. Na letišti je zváží, projedou základním skenerem, v některých zemích je namátkově kontrolují psi, nebo je otevírají, a odjedou do letadla. Vyzvedáváte si je při přistání nebo přestupu z jezdících pásů v hale. 

Pokud cestujete s odbaveným zavazadlem, můžete si vzít na palubu ještě malou tašku “kabelku” s osobními věcmi. Ve výjimečných případech máte nárok i na příruční zavazadlo. Odbavená zavazadla mívají celkem benevolentně určené rozměry, ale váha se kontroluje. Nejčastěji bývá mezi 20-23 kilogramy, ale některé letecké společnosti umožňují jen 15 kg. Nezapomeňte si hmotnost předem ověřit. Myslete na to, kolik toho nejen vezete na dovolenou, ale hlavně zpět. Nakoupené suvenýry nejen zvyšují váhu, ale mohou také podléhat celním předpisům dané země, které je dobré znát.

Například při příletu do USA probíhá na prvním letišti, kde přistanete, imigrační kontrola. Při namátkových prohlídkách se nehledí na poničení kufru. Pro cestování do USA se proto doporučují cestovní kufry se zámkem TSA, ty umí pracovníci kontroly otevřít master klíčem a nedojde tak k poničení kufru. Poničení kufru je jinak (bohužel) celkem běžná záležitost. Nedávejte do odbavovaného zavazadla elektroniku, protože až uvidíte, jak se s kufry hází, dáte se na modlení. Jak vybrat cestovní kufry? Na to už jsou jiní odborníci, koupě kvalitního kufru můžu být investice na dlouhou dobu, pokud takovou investici plánujete udělat, přimlouváme se za to, že nejdůležitější faktor je odolnost. 

 

 

Co nesmíte mít v odbaveném kufru?

  • Výbušniny: Patří sem pyrotechnika, zábavná pyrotechnika, detonátory, střelivo, zápalné látky a další výbušné materiály.
  • Hořlavé látky: Benzín, nafta, hořlavé kapaliny, barvy, ředidla, lehčí paliva, a podobné látky.
  • Stlačené plyny: Propan, butan, kyslíkové lahve (pokud nejsou výslovně povoleny pro zdravotní účely), a další tlakové nádoby.
  • Toxické a infekční látky: Pesticidy, jedy, arsen, kyanidy a podobné nebezpečné chemikálie. Také bakteriální kultury, viry a jiné biologické materiály.
  • Radioaktivní materiály a korozivní látky: Všechny typy radioaktivních materiálů jsou přísně zakázány. Také kyseliny, louhy, rtuť, baterie s kapalnými elektrolyty, a další korozivní chemikálie.
  • Silné magnety: Silné magnety, které mohou ovlivnit navigační a komunikační systémy letadla.
  • Zbraně: Střelné zbraně, repliky zbraní, paralyzéry, elektrické obušky, a další podobné předměty (mohou být přepravovány pouze s předchozím souhlasem a v souladu s předpisy letecké společnosti a bezpečnostních složek).
  • Lithium-iontové baterie: Baterie s vysokou kapacitou, elektronické cigarety a další zařízení obsahující lithium-iontové baterie. Jak cestovat s elektronickou cigaretou? Vraťte se v textu trochu zpět k příručním zavazadlům. 
  • Tekutiny a gely: I když jsou povoleny v omezeném množství v příručních zavazadlech, některé tekutiny a gely mohou být omezeny nebo zakázány i v odbavených zavazadlech. Nemusíte se ale bát, obvykle se nejedná o tekutiny běžného užití, jako je třeba kosmetika. 

Ztracená či zpožděná zavazadla

Pokud už jste někdy obdivovali, jaká věda je cesta odbavených zavazadel, která se podle vašich přestupů objeví na pásu na tom správném letišti, vězte, že chybový faktor tu není úplně malý. Dobrá zpráva je, že zavazadla si vás většinou zase najdou, ale se zpožděním. Nenávratně ztracených zavazadel je opravdu malé číslo. Ztrátu zavazadla je třeba nahlásit v příslušné kanceláři na letišti, a letecká společnost má 21 dní na jeho nalezení a případnou následnou kompenzaci. Kompenzaci můžete získat také z cestovního pojištění, pokud zahrnuje i pojištění zavazadel. Například cestovní pojištění TravelCare myslí na zavazadla ve variantě Standard do 30 000 korun a v provedení Premium dokonce do výše 50 000 korun. Pokud cestujete letadlem a obzvlášť pokud cestujete s přestupem, věnujte pozornost i pojištění zavazadel. Chybějící kufr na vysněné dovolené může trochu pokazit její start. 

 

Máme pro Vás letní 50% slevu na

cestovní pojištění TravelCare.